Ακολουθώντας τα βήματα του Οικ. Πατριάρχη στην Καππαδοκία με την Αστ. Σχ.Ταταούλων


Για κάποιους είναι απλά μια εκδρομή σ΄έναν τόπο με ιδιαίτερα έως περίεργα χαρακτηριστικά.
Για τους Κων/πολίτες Καππαδόκες και εν γένει Μικρασιάτες όμως, είναι τάμα και χρέος μαζί!

Κάθε χρόνο τέτοια εποχή εκατοντάδες Ρωμιοί ξεκινούν ένα μεγάλο ταξίδι, ένα ταξίδι που είναι τάμα και χρέος μαζί. Τάμα να βρεθούν στα χωριά της καταγωγής τους, να διαβούν τα σοκάκια που περπάτησαν οι πρόγονοί τους, να αποτίσουν φόρο τιμής στη ρίζα τους. Χρέος να μην αφήσουν να «χορταριάσει» το μονοπάτι που χάραξε πριν από είκοσι χρόνια ο προκαθήμενος της Ορθοδοξίας, επισκεπτόμενος από το 1999 κάθε χρόνο τις προγονικές τους εστίες και ανοίγοντας τις εκκλησιές που είναι κλειστές για 100 τουλάχιστον  χρόνια.

Εκκλησιές που στέκουν ακόμη όρθιες στην Αγιοτόκο Καππαδοκία ως αδιάψευστοι μάρτυρες της δισχιλιετούς και πλέον παρουσίας των Ρωμιών στο οροπέδιο.
Το Οροπέδιο της Καππαδοκίας δημιουργήθηκε  από την έκρηξη του ηφαιστείου του Αργαίου (υψόμετρο 4.000 μ.) .
Ο πρώτος ιστορικός που αναφέρεται στην Καππαδοκία είναι ο Ηρόδοτος ο οποίος το 1600 π.Χ. κάνει αναφορά για κατοίκους στην περιοχή ( το κράτος των Χετταίων). Η παρουσία των Ελλήνων ξεκινά από την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ενώ το 315 π.Χ. αρχίζει η Ελληνιστική περίοδος της Καππαδοκίας. Από τότε μέχρι και την υπογραφή της συνθήκης της Λωζάνης με την αναγκαστική μετακίνηση των πληθυσμών, οι Ρωμιοί της Καππαδοκίας, έχουν αδιάλειπτη παρουσία στην περιοχή. Την παρουσία των Ελλήνων, εκτός από τις 3000 εκκλησίες, μαρτυρούν και τα προγενέστερης εποχής πλείστα ευρήματα των αρχαιολόγων, τα οποία κοσμούν τα μουσεία της περιοχής.

Έτσι και εμείς θέλοντας να τιμήσουμε τα βήματα του Πατριάρχη, για τα 20 χρόνια παρουσίας του στην περιοχή διοργανώσαμε εκδρομή, στα πλαίσια της οποίας οι συμπολίτες μας είχαν την ευκαιρία να εκκλησιαστούν στην Μαλακοπή και στην Άβανο, παράλληλα, να επισκεφτούν την Ιεράπολη, το Γκιορεμε, τη Σινασό, το Προκόπι, την Καισάρεια,την Σμύρνη, τα Βουρλά , τα Αλάτσατα .

Η άφιξη στην Άβανο σηματοδοτεί την κορύφωση του ταξιδιού, καθώς το απόγευμα ο Πατριάρχης  χοροστάτησε στον Εσπερινό στον Ναό των Άγιων Θεοδώρων στην Μαλακοπή συνοδευόμενος από τον Σεβ. Μητροπολίτη κ. Τύχωνα, επί κεφαλής της «Ορθοδόξου Εκκλησίας εν Αμερική» . Ο Εσπερινός τελείτε  μέσα σε κλίμα συγκίνησης  και ευλάβειας από τους εκατοντάδες  πιστούς που  έφθασαν φέτος  απ’ όλη την Ελλάδα και ακολουθούν τα βήματα του προκαθήμενου της Ορθοδοξίας στην Καππαδοκία .

Οι Καππαδόκες φημίζονται για την αγάπη τους προς τον Θεό . Και τούτο είναι ορατό παντού στον πολιτισμό τους αλλά και στην καθημερινότητά τους. Σχεδόν όλοι οι χοροί και τα δρώμενα τα οποία παρουσιάζονται από τους  Καππαδοκικούς συλλόγους είναι συνδεδεμένοι με διάφορους τρόπους με την Χριστιανική πίστη  .

Στην Μαλακοπή  βρίσκεται και η μεγαλύτερη επισκέψιμη υπόγεια πολιτεία. Είναι δε τέτοιο το μέγεθός της που μπορούσε να φιλοξενήσει ολόκληρη πολιτεία. Ένα τεράστιο σύμπλεγμα από υπόσκαφτες στοές στο οποίο συναντά κανείς χώρους συνάθροισης, σχολεία, χώρους προσευχής αλλά και στάβλους για τα ζωντανά, σύστημα αποχέτευσης και νερό, καθώς το κατώτερο τμήμα επικοινωνεί με τον υδροφόρο ορίζοντα, ικανό να φιλοξενήσει τον πληθυσμό μιας μικρής πόλης για μήνες. Εκεί κατέφευγαν οι κάτοικοι του οροπέδιου κάθε φορά που οι επιδρομείς λεηλατούσαν την περιοχή.

Το επόμενο πρωί, στην Άβανο , έξω από τον λαξευμένο Ναό της Παναγίας και παρά την υψηλή θερμοκρασία και την ηλιοφάνεια, οι προσκυνητές παρακολουθούν  τη Θεία Λειτουργία, τη χειροτονία του ιερωμένου, ο οποίος ταξίδεψε γι’ αυτόν τον σκοπό από την Χίο, και θα δεχθούν για μια ακόμη φορά την ευλογία του Πατριάρχη τους.

Συγκινητική ήταν η παρουσία των αποφοίτων των ομογενειακών σχολείων της Πόλης, οι οποίοι παρουσίασαν χορούς, προς τιμήν του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ Βαρθολομαίου.

Είθισται ο Σινασίτης επιχειρηματίας κ. Χατζηελευθεριάδης  να παραθέτει δείπνο προς τιμήν του Οικουμενικού Πατριάρχη και της συνοδείας του αλλά και στους εκπροσώπους των αρχών, τους επισήμους  και τους προέδρους των σωματείων στην Σινασό , που στo φετινό προσκύνημα παρατέθηκε σ’ ένα παλιό Ελληνικό αρχοντικό το οποίο ο νέος ιδιοκτήτης έχει μετατρέψει σε ταβέρνα με την επωνυμία Οld Greek House .

Στην εκδρομή δεν μπορούσαμε  να μην επισκεφτούμε  μερικά και από τα χωριά απ’ όπου το 1923 ξεκίνησε το μακρύ ταξίδι της προσφυγιάς. όπως την  Αξό, Μυστί, Μαλακοπή, Τζαλέλα, Ποτάμια, Καρβάλη, Σινασό, Προκόπι , Νεάπολη .
Οι νέοι κάτοικοι των οποίων αρκετοί από τους προγόνους τους ήταν και αυτοί ανταλλάξιμοι, θύματα της περιβόητης συνθήκης στην πλειοψηφία τους είναι φιλικοί και φιλόξενοι.
Οι φωτογραφικές μηχανές αιχμαλωτίζουν αχόρταγα τις στιγμές, μισογκρεμισμένα σπίτια, Εκκλησίες, κεράσματα μέσα στα σπίτια, ανταλλαγές δώρων, κεριά στις εκκλησιές , αγκαλιές μεταξύ ανθρώπων με διαφορετική θρησκευτική αντίληψη, ιστορίες από τότε…ο παππούς μου ήταν φίλος του δικού σου, δάκρυα, υποσχέσεις, αλλά και καταγραφές για τους πιο ψαγμένους και  τέλος, ευχές, για  να ‘ρθετε και του χρόνου, να ‘ρχεστε, μια φωτογραφία μέσα στο σπίτι, μια στην αυλή, μια στην εκκλησία…

Φεύγοντας μια μόνη ευχή κρατάς κοιτώντας το οροπέδιο να χάνεται από τα μάτια σου…

Και του χρόνου, γεροί να‘μαστε να ξάνα ταξιδέψουμε  στα πάτρια   !!!

Total Page Visits: 2377

2019