Αναμνήσεις και βιώματα από την « Πόλη της καρδιάς μας »


Η ζωή μας κατρακύλησε μαγικά σε έναν καμβά με πολλά χρώματα της Ανατολής, σε αντανάκλαση με το παιχνίδισμα του φωτός της Κωνσταντινούπολης.

Γκρίζοι και παγεροί οι χειμώνες, με λύπες και στεναγμούς. Ηλιόλουστα και θερμά τα καλοκαίρια, με απερίγραπτες χαρές κι ευτυχίες. Ήταν οι αλλοτινοί χρόνοι που πέρασαν, αλλά και συνετέλεσαν στο ξετίναγμα μιας γενεάς.

Της δικής μας γενεάς. Ήταν μια διαδρομή, όπως όλες οι άλλες. Χωρίς επιστροφή…

Η Κορνηλία Τσεβίκ – Μπαϊβερτιάν με το νέο της βιβλίο, << Η Πόλη της καρδιάς μας >>  Αναμνήσεις και βιώματα μας περιγράφει τη ζωή στην Κωνσταντινούπολη από τις δεκαετίες του ’70 και του ’80 σε μία δύσκολη εποχή  για την ομογένεια.

Συμμαθήτρια, φίλη αλλά και εξαίρετη φιλόλογος  η Κορνηλία Τσεβίκ – Μπαϊβερτιάν  φυλάττει Θερμοπύλες  όπως και οι περισσότεροι  εναπομείναντες  Ρωμιοί στην γενέτειρα μας  την Πόλη, την Πόλη της καρδιάς μας, διδάσκοντας την ελληνική γλώσσα στα παιδιά του Ζαππείου Εκπαιδευτηρίου .

Δίδαξε στο Τµήµα Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας του Πανεπιστημίου της Πόλης (2004-2008). Εκπόνησε Διδακτορική Διατριβή στο Παιδαγωγικό Τµήµα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Μετέφρασε το « Ζητείται Ελπίς » του Αντώνη Σαμαράκη στην τουρκική γλώσσα .

Το πρώτο της βιβλίο, « Τα Άλματα » , κυκλοφόρησε από την Εκδοτική Αθηνών (1995). Η διατριβή της µε θέμα, Το Ζήτηµα της Γλώσσας στην Κωνσταντινούπολη που αφορά στο έργο της πρωτοπόρου του δημοτικισμού Aλεξάνδρας Παπαδοπούλου   και « Κωνσταντινουπολίτικη προσωπογραφία » μια καταγραφή της «προφορικής ιστορίας» των Ρωμιών της Πόλης, με συνεντεύξεις που πραγματοποιήθηκαν σε ευρύ φάσμα Ομογενών της Πόλης και της διασποράς. Λόγος και Αντίλογος στην Εφημερίδα ο Ταχυδρόμος, εκδόθηκε από τις Εκδόσεις Τσουκάτου (2008).

Έλαβε μέρος σε συνέδρια που είχαν ως θέμα τη « Διδασκαλία της Ελληνικής Γλώσσας » και την « Εκπαίδευση στην Κων/πόλη ». Μετέφρασε την ποιητική συλλογή της Καθηγήτριας της Φιλοσοφίας Ιωάννας Κουτσουράδη, « Από το Παραπέτασμα Πίσω », στην τουρκική γλώσσα (2016).

Ασχολείται µε θέματα που αφορούν την ιστορία της εκπαίδευσης, τη γυναικεία χειραφέτηση και την «προφορική ιστορία» από το 2008.Την τελευταία πενταετία συνεργάζεται µε το πολυπολιτισμικό περιοδικό «PAROS»

 

 

Total Page Visits: 340

2020