Ο Κώστας Αντωνιάδης και η αδελφή του Αναστασία Δώριζα, ιδιοκτήτες του ζαχαροπλαστείου Maxim γεννήθηκαν και  μεγάλωσαν στον Γάλατα της Κωσταντινούπολης.
Όπως όλα τα παιδιά της περιοχής,  έτσι  ο Κώστας και η  Αναστασία πήγαν στο σχολείο του Γάλατα που τώρα πια λειτουργεί ως Πολιτιστικό κέντρο. 
Μετά το σχολείο, δούλεψαν για κάποια χρόνια στην επιχείρηση του πατέρα τους, που ήταν εισαγωγέας σε χημικά προϊόντα. Μέχρι τότε, κανένας από τους δύο δεν είχε φανταστεί πως θα εξελισσόταν η κατάσταση τα επόμενα χρόνια.
Το 1979 η Αναστασία με την οικογένεια της έρχονται να μείνουν στην Αθήνα και έχοντας βασικές γνώσεις από την μητέρα της από ζαχαροπλαστική και μαγειρική ξεκινάει να εργάζεται πάνω στην νέα για αυτήν τέχνη, για τρία χρόνια. Ως γνωστόν, οι Πολίτες είναι λάτρεις του καλού φαγητού και  φυσικά των γλυκών!
Ένα χρόνο αργότερα, έρχεται και ο Κώστας στην Ελλάδα και μην έχοντας καλή οικονομική κατάσταση, μένει με την γυναίκα και το παιδί του στην αδελφή του, μέχρι να ορθοποδήσει οικονομικά.
Όλοι μαζί, η Αναστασία με τον άνδρα της Γιάννη και ο Κώστας με τη γυναίκα του Δέσποινα παίρνουν την απόφαση να στήσουν την επιχείρηση Μaxim. Η δουλειά ήταν σκληρή, χωρίς ρεπό, γιορτές και Σαββατοκύριακα. Όλη μέρα εκεί για να βγαίνει το αποτέλεσμα όπως ακριβώς το ήθελαν!
Κάποιους μήνες αργότερα ο Κώστας καταφέρνει να νοικιάσει ένα μικρό διαμέρισμα στην νέα Σμύρνη, όπου βρίσκεται και το ζαχαροπλαστείο.
Οι πρώτες συνταγές ήταν παραδοσιακά τυροπιτάκια με φέτα, χαλκαδάκια (στρογγυλά πολίτικα κουλουράκια λαδιού), το μυρωδάτο μαστιχωτό τσουρέκι, και φυσικά τα σιροπιαστά. Ο μπακλαβάς με φιστίκι Αιγίνης και άρωμα φρέσκου βουτύρου, το κανταΐφι με τραγανό φύλλο και φρεσκοτριμμένο καρύδι. Παραδοσιακό κυδώνι φούρνου με κανέλα και γαρύφαλλο που συνδυάζεται εκπληκτικά με καϊμάκι. Συνταγές που δεν έχουν αλλάξει μέχρι και σήμερα κρατώντας την παράδοση και τα έθιμα των Ρωμιών της Πόλης.
Καθώς το Maxim άρχιζε να έχει κατακόρυφη ανοδική πορεία, ο Κώστας γνωρίζοντας από το 1965 τον Χάρη Λένα, μεγάλο Έλληνα ζαχαροπλάστη της Κωνσταντινούπολης, επικοινωνεί μαζί του για να μάθει περισσότερες συνταγές και μυστικά της ζαχαροπλαστικής. Ο Χάρης Λένας ήταν ο πρώτος άνθρωπος που έφερε το παγωτό, το espresso και το cappuccino στην Τουρκία το 1943.
Με πολλά κοινά ενδιαφέροντα αρχίζουν και ταξιδεύουν μαζί σε εκθέσεις ζαχαροπλαστικής σε όλο το κόσμο. Γερμανία, Ελβετία, Ιταλία, Γαλλία, Μπαχρέιν …. εξελίσσοντας την τέχνη της ζαχαροπλαστικής αλλά και την φιλία τους.
Έτσι, μαθαίνοντας καινούργιες τεχνικές για την Ελλάδα τότε το Μaxim, αρχίζει σιγά σιγά να γίνεται γνωστό με σπεσιαλιτέ κυρίως τα πολιτικά γλυκά και όχι μόνο! Η βιβλιοθήκη στο σπίτι του Κώστα γεμίζει με βιβλία και το μυαλό του με νέες ιδέες και την τέχνη του να γίνεται πάθος!
Το 2004 η Αναστασία πηγαίνει και κάνει μαθήματα σε έναν Τούρκο ζαχαροπλάστη για την τέχνη του αυθεντικού Καζάν ντιπι στην Κωνσταντινούπολη. Ένα γλυκό που σημαίνει “ο πάτος του καζανιού” . Το μυστικό που το κάνει μαστιχωτό είναι ότι περιέχει μέσα κοτόπουλο! Στήθος κοτόπουλου πολλές φορές βρασμένο, που καταλήγει να είναι μόνο ίνες! Υπάρχει η οικονομική παραλλαγή του γλυκού χωρίς το κοτόπουλο – που είναι και πιο συνηθισμένο στην Ελλάδα αλλά στο Maxim θα βρείτε μόνο το αυθεντικό!
Με αγνά υλικά και πάντα φρέσκα ο Κώστας και η Αναστασία δημιουργούν γεύσεις που σε ταξιδεύουν πίσω στο χρόνο..
Εκτός από τα εξαιρετικά πολιτικά γλυκά όπως τον μπακλαβά με φιστίκι Αιγίνης baby, το εκμέκ , τα σεκερ παρέ, το αυθεντικό πολίτικο τσουρέκι, το κανταΐφι, και το καζαν ντιπί στο Maxim θα βρείτε και μια ποικιλία από κουλουράκια για τον καφέ σας, ζουμερή πορτοκαλόπιτα και καρυδόπιτα, παγωτό,τούρτες και σοκολατάκια από φρέσκα υλικά, σε διάφορες γεύσεις.
Extra tip: Ζητήστε σουφλέ σοκολάτας με “οδηγίες χρήσης” για να το ψήσετε κ να το απολαύστε ζεστό σπίτι σας, αφήνοντας το αφράτο απ´έξω και υγρό μέσα! Σοκόλαυση!
Total Page Visits: 224