Το Παρεκκλήσι του Αγίου Χαραλάμπους

Το Πέτρινο αυτό παρεκκλήσι βρίσκεται μέσα στον περίβολο της εκκλησίας του Αγίου Δημητρίου.

 

Δυστυχώς δεν υπάρχει ούτε επιγραφή ούτε χρονολογία που να μας παρέχει πληροφορίες σχετικά με το χρόνο ανέγερσης του παρεκκλησίου σύμφωνα με την παράδοση όμως είναι παλαιότερο από τον κυρίως ναό.

Ο Μητροπολίτης Μελισσηνός αναφέρει ότι το αρχαίο αγίασμα του Αγίου Χαραλάμπους ,ανακουφίζει αυτούς που πάσχουν κυρίως από πυρετό .

Tο ιερό παρεκκλήσιο του Αγίου Χαραλάμπους είναι μονόχωρος ναϊσκος .Η οροφή του είναι σταυροειδής ελαφρώς καμαρωτή. Ενώ οι γωνίες των 4 τοίχων στην οροφή αποτελούν τέσσερα τριγωνικά πρίσματα. Στην οροφή υπάρχουν δύο μεγάλα ενισχυτικά σιδερένια τόξα που οι άκρες τους είναι εντοιχισμένες μέσα στο νότιο και βόρειο τοίχο.

Ο προσκυνητής εισέρχεται από μία σιδερένια  θύρα με δύο φύλλα παλαιάς τεχνοτροπίες που ανοίγουν προς τα μέσα, ακολουθεί η σκάλα η οποία αποτελείται από 6 πέτρινα σκαλοπάτια και έτσι κατεβαίνει κανείς προς τον Ναϊσκο. Το δάπεδο του είναι χαμηλότερο από το έδαφος του αυλόγυρου, αποτελείται από 10 παλιές ορθογώνιες μαρμάρινες πλάκες που στο μέσο του υπάρχει μία μεγαλύτερη πλάκα με δύο κρίκους για να ανοίγει.

Στο νότιο και βόρειο τοίχο, στα τύμπανα κάτω από την οροφή υπάρχει ένα καμαρωτό παράθυρο για το φωτισμό του ναϊδρίου .

Οι τοίχοι του ναού έχουν πλάτος ένα μέτρο είναι κτισμένοι από μεγάλες πέτρες και είναι κολλημένες από λάσπη που εξωτερικά με τους αρμούς  σχηματίζουν μία ωραία εμφάνιση . Εσωτερικά είναι επιχρισμένοι.  Ο  ναΐσκος από τα ανατολικά προς τα δυτικά χωρίζεται με το Τέμπλο στο Ιερό Βήμα και τον κυρίως ναΐσκο.

Άλλοτε εντός του ναού στη δεξιά πλευρά του τοίχου υπήρχε μία μαρμάρινη γούρνα με δύο βρύσες καθώς και μία μικρή μεταλλική δεξαμενή στην οποία ερχόταν το νερό του αγιάσματος από το πηγάδι που βρίσκεται έξω δίπλα στο δεξιό τοίχο. Σήμερα αν και το αγίασμα είναι ξεχασμένο λόγω του ότι δεν χρησιμοποιείται διότι το νερό του πηγαδιού μολύνθηκε από τα υπόγεια νερά της περιοχής ωστόσο στο στόμιο του πηγαδιού υπάρχει μία τετραγωνική πλάκα που θυμίζει πως κάποτε υπήρχε εκεί  αγίασμα .

Το ιερό βήμα που βρίσκεται στο ανατολικό τμήμα του ναΐσκου είναι υψηλότερο του λοιπού κατά 20 εκατοστά. Στον ανατολικό τοίχο του Ιερού βήματος υπάρχουν τρεις κόγχες με την μεσαία που είναι μεγαλύτερη από τις άλλες και χρησιμοποιείται ως Αγία Τράπεζα.  Αυτή αποτελείται από μία μαρμάρινη πλάκα η οποία στηρίζεται σε ένα κίονα εντοιχισμένο στον τοίχο.  Πάνω της βρίσκεται ένα αρτοφόριο με μία κανδήλα.Οι κόνχες στις αψίδες τους είναι διακοσμημένες με κεραμιδένιους οδοντωτούς πλίνθους.

Στην αριστερή κόγχη που χρησιμεύει και ως Ιερά Πρόθεση στο μέσο της υπάρχει εντοιχισμένη πλάκα με χρονολογία 1798 και γράφει   <ΜΝΗΣΘΗΤΙ ΚΥΡΙΕ ΤΟΥΣ ΔΟΥΛΟΥΣ ΣΟΥ >.

Το παρεκκλήσιο ενδεχομένως φαίνεται να επισκευάστηκε  μαζί με τον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου το 1798.

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ

Total Page Visits: 804