Εκοιμήθη ο τ. Άρχων Λαμπαδάριος της Μ.τ.Χ.Ε Ιωάννης Χαριατίδης


Ο Γιάννης Χαριατίδης γεννήθηκε και μεγάλωσε στα Ταταύλα.

Ο Άγιος Δημήτριος, ο Άγιος Αθανάσιος, ο Αθλητικός Σύλλογος και η Αστική Σχολή, που φοίτησε και ο αείμνηστος ήταν τα κύρια σημεία που κυλούσε ευχάριστα η ζωή των Ρωμιών κατοίκων.

Ο Γιάννης Χαριατίδης ανήλθε στο ιεροψαλτικό αναλόγιο από την 5η δημοτικού ως κανονάρχος στον Άγιο Δημήτριο Ταταούλων.

Τότε στον Άγιο Δημήτριο έψελναν πατέρας και γιος οι Σεκέρογλου. Ο πατέρας ήταν γαμπρός του Γεωργίου Ραιδεστινού. Ακολούθως ανέλαβε το δεξί αναλόγιο ο Κωνσταντίνος Πρίγγος και το αριστερό ο Βασίλειος Νικολαϊδης με δομέστιχο τον Γιάννη Χαριατίδη.

Τον Κ. Πρίγγο διαδέχεται ο Πρόδρομος Τοπάλογλου, ο περίφημος Πόμος και τελικά ανέρχεται στο δεξί αναλόγιο ο Βασίλειος Νικολαϊδης με δομέστιχο φυσικά πάντοτε τον Γιάννη Χαριατίδη.

***Η φωτογραφία είναι από το αρχείο του Γεωργίου Γκίζη στενού φίλου του Γιάννη Χαριατίδη

από τον Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου Ταταούλων Κωνσταντινούπολης 27/02/1949

 

Το έτος 1964 είναι σημαδιακό για τη ζωή της Ρωμιοσύνης της Πόλης, γίνονται οι απελάσεις των Ελλήνων υπηκόων. Μεταξύ των απελαθέντων ήταν και ο Πρωτοψάλτης της Μ.Χ.Ε. Θρασύβουλος Στανίτσας.

Αναλαμβάνει τη θέση ο Λαμπαδάριος Νικόλαος Δανιηλίδης αλλά ξαφνικά σε λίγο διάστημα αποθνήσκει. Για μια στιγμή ο Πατριαρχικός Ναός μένει χωρίς ιεροψάλτη.

Τότε επειγόντως διορίζεται ο Βασίλειος Νικολαϊδης Άρχων Πρωτοψάλτης της Μ.Χ.Ε. και Α’ Δομέστιχος της Μ.Χ.Ε. ο Γιάννης Χαριατίδης. Πατριάρχης ήταν ο μακαριστός Αθηναγόρας και Αρχιδιάκονος ο αείμνηστος Μητροπ. Πέργης κ. Ευάγγελος Γαλάνης.

Επί μία εικοσαετία διήρκεσε η συνεργασία του με τον αείμνηστο Βασίλειο Νικολαΐδη , συνέχισε το καθήκον του συνεργαζόμενος και με τον τ. Άρχ. Πρωτ. της Μ.Χ.Ε. κ. Λεωνίδα Αστέρη και τελικά ανέλαβε το καθήκον του Άρχ. Λαμπαδαρίου της Μ.Χ.Ε. Το οποίο είναι και μια από τις υψηλότερες βαθμίδες της ιεροψαλτικής καριέρας.

Ο Γιάννης Χαριατίδης αφιέρωσε τη ζωή στην κυριολεξία στο στασίδι του αναλογίου και στην εκκλησιαστική μουσική. Εκτέλεσε και εκτελεί τα καθήκοντα του με υπομονή και επιμονή, με πόθο και αγάπη, με προθυμία και αυταπάρνηση.

Πάντοτε ευγενής, ευπροσήγορος, λεπτός, ταπεινόφρων χωρίς υπεροψίες ο Γιάννης Χαριατίδης θύμιζε μια διογένεια μορφή ανθρώπου.

Δεν νομίζω να υπάρχει κανείς που να έχει ακούσει από τον Γιάννη Χαριατίδη έναν κακό λόγο ή μίαν ύβρη. Η σταδιοδρομία του υπήρξε μια σταδιοδρομία κλήσεως, ως ανθρώπου χριστιανού, ως δοκίμου μουσικού και ως αποδοτικού ιεροψάλτου.  Ήταν  ένας ταπεινός και εμπνευσμένος μύστης της ιερής τέχνης του Ιωάννου Δαμασκηνού .

Ένας άλλος χώρος που υπηρέτησε ο Γιάννης Χαριατίδης ήταν και  ο Σύνδεσμος Μουσικοφίλων. Ήταν από τα αρχαιότερα μέλη του Συνδέσμου. Στα παλαιά μητρώα ήταν  εγγεγραμμένος με αριθμό Μητρώου 69 και ημερομηνία  27 Μαρτίου 1953.

Ο Γιάννης Χαριατίδης υπηρέτησε εύορκα στον Σύνδεσμο Μουσικοφίλων και ως μέλος του Δοικητικού Συμβουλίου, ως μέλος της χορωδίας αλλά και ως διδάσκαλος της εκκλησιαστικής μας μουσικής. Για πολλά έτη είχε αναλάβει τα μαθήματα των αρχαρίων ιεροψαλτών, οι οποίοι με πολύ ολίγες γνώσεις αναλάμβαναν εξ ανάγκης ιεροψαλτικά καθήκοντα.

***Η φωτογραφία είναι από την τιμητική εκδήλωση προς τιμήν του Γιάννη Χαριατίδη,

που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Μουσικοφίλων της Πόλης .

Total Page Visits: 1811

2019